12 de noviembre de 2012

EL CURRÍCULUM

Ir a descargar


En la entrada d’aquesta setmana parlarem del Currículum escolar. Començarem amb la definició de currículum que al llarg dels anys, hi ha hagut vàries com podeu veure en el següent link definiciones de Currículum., però per mi el currículum és la programació que hem de seguir, és el conjunt de continguts, objectius, criteris metodològics i tècniques d’avaluació que s’han d’aprendre per part des alumnes durant un cicle escolar. Encara que a l’educació infantil no es obligatori, si que es serveix per orientar. 

L’origen del concepte de currículum es torba a l’obra de Bobit (1918) “El currículum”. Però amb la LOGSE s’impulsa un nou concepte més obert i que s’agrupa amb vàries corrents.

Segons en Gimeno Sacristán hi ha cinc corrents:

-Currículum com a estructura organitzada, funció transmissora de l’educació organitzada en assignatures.

-Currículum com a sistema tecnològic de producció, declaració d’intecions, objectius d’aprenentatge o dels resultats buscats del sistema educatiu.

- Pla d’instruccions, requereix definir objectius, continguts, metodologia i avaluació.

-Conjunt d’experiències i aprenentatges, el que l’alumne aprèn a l’escola, neix el concepte  de currículum ocult, què es allò que l’alumne aprèn i sense intenció, es a dir, sense estar planificat.

-Currículum com a solució de problemes: proposta de principis generals. Bases per planificar, avaluar i justificar el projecte educatiu.

Segons Serafí Antúnez hi ha tres vessants:

-Conjunt de coneixements que s’ha de transmetre a l’alumne.

-Resultats que s’han d’assolir mitjançant el procés educatiu. Formulació d’objectius d’aprenentatge a assolir pels alumnes.

-Tot això que els boixos aprenen a l’escola, fins i tot el que els alumnes aprenen sense intencionalitat (currículum ocult)

Però actualment es concep el currículum com una especificació de les intencionalitats i el pla o plans d’acció per assolir. Pla d’instruccions a partir del que es realitzen les activitats escolars. El currículum ha de servir al mestre com ajut, com punt just entre teoria i pràctica.

Els elements del currículum han de respondre a les preguntes: per què, com, quan s’ha d’ensenyar? I com i quan avaluar?

Per a l’elaboració del currículum cal parlar de quatre fonts, Coll (1986):

1.       L’anàlisi sociocultural: ens dóna informació respecte a aquells aspectes que cal ensenyar primer tenint en compte el context social en que ens situem. Aquesta selecció del saber la fa l’Administració.

2.       L’anàlisi psicològica: ens proporciona informacions sobre les característiques dels nens en les diverses etapes i dels processos d’aprenentatge que han de fer.   

3.       L’anàlisi disciplinària: ens dóna  informació sobre el tipus de coneixement que ens proporciona cada disciplina (matèries) i ens permet comprendre la seva lògica interna. L’Administració tria els continguts de les diferents matèries o disciplines que han de ser apresos i el mestre fa una priorització dels continguts.

4.      L’anàlisi pedagògica: ens facilita informació sobre quines són les situacions de pràctica educativa que permeten un aprenentatge millor.

Per una altra les característiques i funcions del currículum són:

-La funció del currículum en una etapa que no és obligatòria. Tots els aspectes que es proposen són orientatius i no prescriptius. Serveix com a referent per als mestres.

-Model curricular únic en totes les etapes educatives. És un marc únic en el qual s’hi fan les adaptacions i mesures de suport necessàries. Possibilita la coordinació entre els diferents nivells i etapes educatives.

-Model curricular obert i flexible. Diferents nivells de concreció curricular. No totes les decisions les pren l’Administració. Es obert perquè es completi a nivell del Centre i flexible per adaptar-lo a qualsevol context educatiu.

Els diferents nivells de concreció són els següents:

   - Primer nivell de concreció: es concreta en un document que és el disseny curricular. L’agent responsable és l’Administració o departaments d’Ensenyament dels governs autònoms. Estableix objectius generals per etapes o àrees.
   - Segon nivell de concreció: es fa en es Centre educatiu i l’elabora el claustre del centre. Que consta del objectius i continguts de cada etapa i en cada àrea, la metodologia didàctica, els materials curriculars que s’utilitzen i l’avaluació.
   - Tercer nivell de concreció: que es concreta en les programacions d’aula dels mestres. Ells organitzen els continguts i els objectius que van a tractar, sempre tenint com a base el projecte del centre, però aquí és on el mestre te una mica més de llibertat.

Altres característiques del currículum són la descentralització, es dona una elevada autonomia per a la gestió i desenvolupament del currículum; el currículum científic, que persegueix la pràctica pedagògica científica basada en el constructivisme amb enfocament investigador.

Però el que m’he donat compte tractant aquest tema del currículum i llegint alguns blocs, com per exemple, la maldición del currículumFelipe Zayas es que tenim un currículum molt extens, ple de continguts que els alumnes han d’assolir dia a dia, i els mestres han de complir, on el llibre continua sent el referent, que ens trobem en escoles carregades de feines burocràtiques i al final no hi ha molt de temps per fer feina amb projectes, no tenim temps de fer que els alumnes puguin reflexionar sobre el que han après a classe i com aplicar aquests coneixements a la vida diària. 

El  currículum hauria d’ensenyar:
-fets, conceptes
-procediments
-actituds

Però ens trobem currículums plens de continguts teòrics, mestres carregats de feina i el temari d’un llibre que has de donar, doncs al final els professors  tornen a agafar el llibre. Quan jo sigui docent m’agradaria fer feina de la manera que estic aprenent, voldria que els meus alumnes puguin construir els seus propis coneixements, se que no es fàcil i es tema del currículum te molt a veure, però tot i així intentaré no canviar les meves creences i, a poc a poc  i treballant amb els meus companys, fer d’escola on jo hi sigui, un lloc on s’aprèn a aprendre.






imagen:



     llibreriapedagogica.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario